Ovaj zimski klasik koji se tradicionalno nalazi na blagdanskim stolovima Austrije i Njemačke sve je popularniji i kod nas, a današnji recept za germknedle s nama dijeli naša suradnica Marija Herjavić Jerkić.
Sastojci
Tijesto
- 300 g glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 100 ml toplog mlijeka
- 100 g omekšalog maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- malo soli
- 20 g šećera
- korica limuna
Preljev
- 20 g kukuruznog škroba
- 3 – 4 žlice šećera
- 400 ml mlijeka
- vanilija
I još
- (domaća) marmelada od šljiva za punjenje
- mljevena čokolada s božićnim začinima za posip
Priprema
Tijesto
Sve sastojke za tijesto umijesiti i pustiti da se digne, po mogućnosti podignuti bar dva puta.
Napomena: Sastojci trebaju biti sobne temperature ili topli.
Da se ubrza postupak dizanja, pokrivenu zdjelu s tijestom stavite u pećnicu ugrijanu na 50°C.
Tijesto podijeliti na 4 jednaka komada te svaki oblikovati u lopticu koja se napuni marmeladom od šljiva i pazljivo zatvori, pazeći da ne ostane rupa kako marmelada ne bi iscurila.
Kuhaju se 20 – 23 minute na pari, obavezno poklopljeno.
Napomena: Narastu prilikom kuhanja pa paziti da im ostane dovoljno mjesta.
Kuhati u nastavku za kuhanje na pari, ili u situ.
Preljev
U malo mlijeka razmutiti škrob, šećer i vaniliju, pa uliti u ostatak mlijeka. Kuhati dok se ne pojave mjehurići.
Kuhane knedle obilno preliti preljevom i posipati smjesom čokolade i začina.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić