Na našem smo vam portalu već predstavili kuharicu Dunje Gulin nazvanu Slatki vegan, a tom je prilikom autorica s nama podijelila dva recepta, od kojih vam prvi donosimo danas.
Sastojci
(za kalup za 24 mini mafina)
Tekući sastojci
- 160 ml (⅔ šalice) kipuće vode
- 2 vrećice čaja od šipka ili čaja po želji
- sok i korica 1 organske naranče
- 60 ml (¼ šalice) suncokretovog ulja za pečenje ili djevičanskog kokosovog ulja, rastopljenog
- 60 ml (¼ šalice) sirupa od datulja
- 60 g (½ šalice) sitno sjeckanih datulja
- 30 g (⅓ šalice) goji bobica
- 40 g (⅓ šalice) sušenih brusnica
Suhi sastojci
- 130 g (1 šalica) brašna T-850
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ¼ žličice soli ½ žličice cejlonskog cimeta
- ¼ žličice muškatnog oraščića u prahu
- ¼ žličice đumbira u prahu
- 70 g (½ šalice) orašastih plodova, tostiranih u pećnici ili na suhoj tavi i usitnjenih
Priprema
Vrećice čaja i suho voće stavite u zdjelu pa prelijte vrućom vodom, poklopite i pustite da odstoje oko 10 minuta. Dodajte sok i koricu naranče te ulje pa dobro promiješajte. U mješavinu s čajem prosijte brašno s praškom za pecivo, sodom, solju i začinima pa promiješajte da se sve poveže. Na kraju lagano umiješajte orašaste plodove.
Kalupe za mini mafine nauljite, smjesu ravnomjerno podijelite i pecite na 180 °C 15 – 19 minuta, ili dok ne porumene na rubovima.
Fotografija: Maja Danica Pečanić