Znamo da će mjesec biti dobar kad ga započinjemo receptom naše Ane Prše koja nam ovaj put nudi zlato u čaši.
Sastojci
(za 6 čaša)
Podloga crumble
- 100 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 50 g maslaca
- 30 g lješnjaka
Krema
- null
- 200 g mlijeka
- 20 g šećera
- 3 žumanjka
- 1 žličica paste od vanilije (ili 1-2 bourbon vanilin šećera)
- 100 g gold čokolade (nećete pogriješiti ako koristite i bijelu)
- 10 g instant želatine
- 250 g slatkog vrhnja
Karamel
- 100 g nezaslađenog kondenziranog mlijeka
- 160 g šećera
- malo soli
- ½ žličice sode bikarbone
- 60 g maslaca
- ½ žličice meda
Priprema
Podloga
Brašno i šećer mrvičasto umijesite s maslacem sobne temperature pa tome dodajte cijele lješnjake.
Smjesu ravnomjerno rasporedite na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje pa stavite peći cca 15 minuta na 170°C. Nakon 7-8 minuta, izmiješajte smjesu kako bi se ravnomjerno ispekla. Pustite da se ohladi pa prebacite u multipraktik kako bi smjesu usitnili.
Krema
Stavite kuhati mlijeko, šećer, žumanjke i vaniliju dok ne zakipi. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu i želatinu. Ostavite da se ohladi.
Slatko vrhnje istucite u šlag. Kada se krema ohladila, umiješajte u nju pomoću slastičarske špatule šlag.
Karamel
Izmiješajte sve sastojke u lončiću pa stavite kuhati. Povremeno promiješajte. Kuhajte dok ne dobije lijepu karamelastu boju ( cca 10 minuta).
Slaganje
U čaše rasporedite crumble od lješnjaka, zatim stavite malo kreme, ulijte karamelu, pa opet stavite ostatak kreme. Ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša
Desert čuvajte u hladnjaku.