Da mi je netko prije nekoliko godina rekao da ne samo da ću sama pripremati zobene keksiće, nego u istima i uživati, sasvim sigurno mu ne bih vjerovala, no danas su ovi zobeni keksići postali jedni od meni najdražih.
Sastojci
- 150 g maslaca
- 80 g bijelog šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- korica limuna
- 50 ml vrhnja za kuhanje
- 1 žličica praška za pecivo
- 300 g samljevenih zobenih pahuljica
- 125 g svježih borovnica
Priprema
Maslac otopite u mikrovalnoj ili na pari i ostavite ga da se malo ohladi.
Borovnice operite i stavite na kuhinjski ručnik da se osuše.
U maslac dodajte šećer i vanilin šećer te miješajte mikserom 1 – 2 dvije. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i miješjate mikserom na najvećoj brzini nekoliko minuta dok ne dobijete finu, gustu smjesu.
Ovoj smjesi dodajte koricu limuna i vrhnje te žličicu praška za pecivo pa još jednom izmiješajte mikserom.
Zatim, ručno miješajući dodajte oprane i osušene borovnice te na kraju malo po malo samljevene zobene pahuljice.
Smjesu ostavite oko 15 minuta u zamrzivaču.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom. Smjesu za keksiće izvadite iz zamrzivača te rukama koje ste prethodno blago nauljili biljnim uljem, oblikujte kuglice približno istih veličina (naše su bile 14 – 16 g) i slažite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
Lim s oblikovanim kuglica ostavite još 5 – 10 minuta u hladnjaku, a zatim ga izvadite, kuglice blago pritisnite dlanom i stavite peći u ugrijanoj pećnici 12 – 15 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice).
Prilikom vađenja iz pećnice keksi će biti mekani na dodir (osobito dijelovi s borovnicama).
Napomena
Mi smo od ove količine dobili 60 keksića.
Fotografije: Kate Bošković