Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup ovaj nam je tjedan poslala recept za zobeni tart sa šumskim voćem, za kojji kaže da je “fina, osvježavajuća i zdrava ljetna poslastica”.
Sastojci
(za okrugli kalup promjera 24 cm)
Tijesto
- 2 šalice zobenih pahuljica
- 1 jaje
- žlica ekstrakta vanilije
- 100 – 120 grama maslaca (možete staviti i kokosovo ulje ako ga imate)
- 3 žlice meda
- 1-2 jušne žlice chia sjemenke
- 1-2 jušne žlice mljevenih lanenih sjemenki
- 2-3 jušne žlice kokosova brašna
- 3 žlice hladne vode i po potrebi 2 žlice mlijeka (ako je tijesto dobre gustoće, ovo možete i smanjiti)
Nadjev
- 125 grama borovnica
- 125 grama malina*
- malo zobenih pahuljica za posip
Priprema
Zobene pahuljice sameljite u blenderu/sjeckalici/multipraktiku da dobijete zobeno brašno: ne mora biti iznimno sitno, čak je i fora ako koja pahuljica ostane krupnija.
U tako dobiveno zobeno brašno dodajte otopljeni maslac, 1 jaje, ekstrakt vanilije, chia sjemenke, lanene sjemenke, kokosovo brašno, med i zamijesite tijesto. Ovisno o gustoći koju dobijete, dodajte koju žlicu hladne vode ili mlijeka. Zbog zobenih pahuljica neće izgledati kao klasično prhko tijesto – barem je meni ispalo nešto gnjecavije, ali zato je kad se ispeče sasvim dovoljno čvrsto i ukusno!
Kalup namažite maslacem i obložite papirom za pečenje. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Tijesto prstima utisnite u kalup obložen papirom za pečenje tako da i rubovi kalupa budu obloženi tijestom. Moje se malo lijepilo pa mi je trebalo nešto više strpljenja, ali kad sam ga konačno rasporedila, sve je bilo u redu.
Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Zatim izvadite i dodajte voće i posip od još malo zobenih pahuljica i pecite još desetak minuta. Ja voće nisam dodatno zaslađivala jer su borovnice i maline i same bile dovoljno slatke, no tko želi, može ih malo zasladiti medom.
Fotografija: Strawberry soup
[print_link]