Pripremite se za zvjezdani doček Nove godine uz ove ukusne i dekorativne zvjezdice s cimetom.
Sastojci
Zvjezdice
- 4 bjelanjka
- 350 grama šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 1 velika žlica cimeta
- 200 g lješnjaka
- 200 g badema
- 150 g glatkog brašna
Glazura
- 2 bjelanjka
- oko 250 šećera u prahu
I još
- glatko brašno za posipanje radne površine i tijesta
Priprema
Lješnjake i bademe popržite na tavi, ostavite da se ohlade te ih sameljite na sitno.
Prosijte šećer u prahu i cimet te toj smjesi dodajte vanilin šećer.
Bjelanjke istucite u čvrsti šlag pa im malo po malo dodajte mješavinu šećera u prahu, vanilin šećera i cimeta.
Polako, ručno miješajući dodajte samljevene lješnjake i bademe, a zatim postepeno dodajte prosijano brašno dok ne dobijete kompaktno tijesto (bit će malo ljepljivo).
Upalite pećnicu na 140 stupnjeva.
Površinu na kojoj ćete razvući tijesto dobro pospite brašnom. Na nju položite tijesto koje ćete također posuti brašnom pa razvaljajte na oko pola centimetra debljine. Kalupom u obliku zvjezdice vadite oblike pa ih slažite na lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje.
Priprema glazure
Bjelanca malo umutite mikserom na najvećoj brzini te im malo po malo dodajte šećer u prahu. Potrebno je dobiti gustu smjesu koja neće curiti sa strane zvjezdica.
Na oblikovane zvjezdice nožem nanesite glazuru (rubove možete popraviti čačkalicom).
Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 140 stupnjeva oko 15 minuta.
Gotove zvjezdice izvadite iz pećnice, pustite ih da ohlade i poslužte.
Dobro zatvorene u limenoj kutiji, ove se zvjezdice mogu čuvati i nekoliko tjedana.
Napomena
Mi smo od ove smjese dobili četiri puna lima za pečenje – ukoliko želite manje, možete prepoloviti količinu sastojaka.
Tijekom oblikovanja zvjezidca, bit će potrebno dodavati brašno, no ukoliko pretjerate tijesto se više neće moći povezati. U tom slučaju, zalijte ruke hladnom vodom i bez da ih sušite, ponovo povežite tijesto.
Fotografija: Mirjana Bošković Smrekar i Kate Bošković
[print_link]