Neizostavne su na stolovima brojnih domova diljem Lijepe Naše pa smo ih i mi morali uvrstiti na naš portal – recept za ove zvjezdice s pekmezom donosi nam Ana Prša.
Sastojci
- 400 g glatkog brašna
- 100 g škrobnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g šećera u prahu
- 2 vanilin šećera
- 2 jaja
- sok jednog limuna
- 240 g maslaca
I još
- pekmez od marelice (ili neki drugi po želji)
- šećer u prahu za posipanje gornje strane keksića
Priprema
Na radnoj površini izmiješajte sve suhe sastojke, u sredini napravite malu udubinu, dodajte jaje i sok od limuna te maslac narezan na kockice.
Zamijesite tijesto. Zamotajte ga u prozirnu foliju pa ostavite u hladnjaku na pola sata.
Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela.
Razvaljajte ga na pobrašnjeloj podlozi pa izrezujte željene oblike.
Drugi dio tijesta isto razvaljajte, izrežete istim izrezivačem, ali u sredini još napravite rupicu.
To će biti gornji pokrov za keksiće.
Tijesto stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje i pecite na 170°C cca 10 minuta.
Pečene keksiće ohladite.
Donje dijelove namažite pekmezom.
Gornje dijelove umočite u šećer u prahu pa poklopite preko pekmeza.
Napomena
Od navedene smjese ispadne cca 120 komada, odnosno 60 komada keksića jer za jedan trebate dva dijela.
Fotografije: Ana Prša